Linda LazaridesJe volgt al enkele maanden trouw een mooi uitgebalanceerd dieet en bezoekt het zwembad en het fitnesscentrum. Maar toch slaag je er niet in om die overtollige kilo's kwijt te spelen. Erger nog: soms lijk je wel 4 maanden zwanger, en zijn er dagen dat je weegschaal onverklaarbare schommelingen maakt. 'Wellicht is jouw probleem niet vet, maar vocht', zo zegt voedingsdeskundige Linda Lazarides. 'En dan is er een hele andere aanpak vereist.'

Heb je last van vochtretentie en lukt het je daarom niet gewicht te verliezen? Je komt het te weten als je onderstaande vragenlijst invult. En je zal toch je kilo's verliezen als je het door gezondheidsdeskundigen opgestelde vermageringsplan volgt.
Hoewel het om twee totaal verschillende stoffen gaat, zijn de uiterlijke tekenen van vochtophoping in je lichaam te vergelijken met overtollig vet: de weegschaal gaat in het rood en jij loopt rond met een zwaar, opgeblazen gevoel. De zwelling is meestal het duidelijkst veol- en zichtbaar rond je ogen, en je buik, aan je handen, voeten en enkels. Of jouw gewichtsprobleem veeleer vocht is dan vet, kan je zelf nagaan aan de hand van enkele eenvoudige vraagjes.

Vocht moet vloeien
Wist je dat 50 tot 60 procent van je lichaam uit water bestaat? Je bloed bijvoorbeeld, bevat veel water waarin voedingsstoffen perfect bewaard kunnen blijven tot ze door de weefsels, klieren, spieren en botten worden opgenomen. Zelfs de meeste organen en spieren bevatten flink wat water. Een ingewikkeld systeem van hormonen en hormoonachtige stoffen in je lichaam zorgt ervoor dat het watervolume in je lichaam altijd op een min of meer gelijk niveau blijft. Als je meer drinkt, zullen je nieren worden aangespoord om meer vocht uit te scheiden. Drink je heel weinig, dan zal je die dag ook minder moeten plassen, omdat je nieren al het noodzakelijke vocht ophouden in plaats van het uit te stoten. We spreken dan van vochtophoping, of in medische termen, van vochtretentie of oedeem.
bij zowat een derde van de mensen die, ondanks serieuze afslankpogingen, met overgewicht of vervelende gewichtsschommelingen blijven kampen, is er sprake van een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. En die los je niet op door caloriearm te eten, maar door alle voedingsmiddelen uit je menu te bannen die vochtophoping in de hand kunnen werken.

Ben jij overgevoelig?
Wanneer je organisme overgevoelig reageert op een bepaalde voedingsstof, wordt door de witte bloedlichaampjes histamine vrijgegeven. Deze histamine slaat 'lekken' in de wanden van de haarvaatjes, waardoor vocht en eiwitten makkelijk kunnen ontsnappen en in de waterige weefselruimtes blijven hangen. Zo ontstaat vochtophoping. En vermits het in de meeste gevallen om een allergische reactie op het dagdagelijkse voedingsproducten gaat, zoals melk, brood of tarwe, wordt die vochtophoping algauw permanent. Voedingstekorte, en in het bijzonder een gebrek aan vitamine C, vitamine B6 en flavonoiden, zouden dergelijke lekken nog in de hand werken.

Groene appelsOplossing van de watercrisis
In haar boek 'The Waterfall Diet' (het watervaldieet) somt Linda Lazarides de redenen op waarom sommige mensen vocht ophouden: ze nemen de medicatie die - zonder dat ze het weten - de vochtretentie bevorderen, ze eten niet voldoende proteinen, hun lichaam houdt water vast om zich zo van toxische stoffen te kunnen ontdoen, of ze hebben een tekort aan vitaminen en mineralen. Ook allergiene kunnen van je lichaam een echte spons maken.
Waat het probleem ook zit, vochtretentie kan je verhelpen door een specifiek dieet te volgen. De basis van het dieet is dat alle ingredienten die het vasthouden van water bevorderen, van het menu worden geschrapt. De ingrediente die het ophouden van vocht beperken, worden wel gebruikt, ook al bevatten ze veel vet of calorieen.
De hoofdbrok van het dieet is ingedeeld in twee fasen:
FASE 1: Volg je gedurende twee maanden. Het helpt je lichaam zicht te ontdoen van residuen die vochtretentie kunnen veroorzaken. Daarnaast krijg je tijdens deze fase voldoende stoffen binnen die je hormonen in balans brengen en je bloedvaten versterken.
FASE 2: Neemt vier weken in beslag. Tijdens deze periode kun je erachter komen of allergiene je vochtprobleem veroorzaken.

Voor je begint
- Start niet met het watervaldieet voordat je je goed organiseerd hebt.
- Controleer of je de ingredienten kan kopen in je buurtwinkel of in natuurvoedingszaken.
- Maak een reeks stoofpotjes met veel bonen en groenten klaar en zet ze in de koelkast/diepvriezer. Als je na een drukke dag thuiskomt, kan je ze snel opwarmen.
- Maak de avond voordien je lunch klaar om mee te nemen naar je werk.
- Haal een goede pers in huis om groenten en fruit te persen.

Kilo's kwijt met het watervaldieet
Het watervaldieet van Linda Lazarides is niet zozeer een vermageringsdieet, als wel een voedingsplan waarbij je alle producten die een overgevoeligheidsreactie kunnen uitlokken, vermijdt en vervangt door levensmiddelen die oedeem tegengaan. Wanneer je de basisrichtlijnen nauwkeurig opvolgt, kan je met die voedingspatroon tot 6 kilo verliezen op één week tijd. Bovendien voorkom je ook dat nieuw vocht zich ophoopt. Geregelde lichaamsbeweging en massage zullen dit 'watervaleffect' alleen maar versterken. Let wel : raadpleeg eerst met je arts, want bij sommige hart- en nierkwalen is dit dieet niet aangewezen.

 

Watervaldieet
Test jezelf op vochtretentie

 

Beantwoord de volgende vragen en je komt te weten of jouw gewichtsprobleem iets te maken heeft met vochtvasthouding

1. heb je hard je best gedaan om met conventionele methodes af te vallen en heb je ontdekt dat het je niet echt lukte onder een bepaald gewicht te komen, niet na maanden of jaren dorobijten?
2. Druk een vingernagel in je duimkussentje. blijft de plek langer dan één of twee seconde ingedeukt?
3. Duw met het puntje van je vinger tegen de binnenkant van je scheenbeen. Kan je vinger daar een deuk maken?
4. Zwellen je enkel ooit op?
5. Krijg je met het ouder worden een grotere schoenmaat?
6. Passen je ringen je soms niet meer?
7. Is je buik vaak hard en gezwollen?
8. Heb je vaak last van pijn aan je borsten?
9. Verandert je gewicht soms fel binnen een periode van 24 uur?

Als je 'ja' hebt geantwoord op minstens 3 van deze vragen, dan heb je misschien last van waterretentie.


Geschikt voor

- Iedereen die moeilijk afvalt omdat ze vocht vasthoudt.
- Wie overgevoelig reageert op bepaalde voedingsmiddelen.

Niet geschikt voor

- Mannen
- Vrouwen die geen enkel probleem hebben met de waterhuishouding. voor hen zijn er nog andere dieten meer aangewezen.

Dieetpartner   
Pro watervaldieet

Pro watervaldieet

- Het dieet kan een adequate oplossing zijn voor vrouwen die last hebben van waterretentie of lijden aan een voedselallergie.

Contra watervaldieet

Contra watervaldieet

- Dit is een zeer specifiek dieet voor een welbepaalde doelgroep. Je zult wel meer tijd moeten steken in het doen van je boodschappen.
- De nodige disciplines is vereist om het dieet tot een goed einde te brangen

"Wie het watervaldieet volgt, speelt meer kwijt dan alleen maar kilo's. Je maakt niet alleen komaf met overtollig water maar ook met kleinere problemen als slaapstoornissen, occasionele hoofdpijn, constipatie, zere gewrichten, pms en een gebrek aan energie"

Dieet in 3 fasen

AfvallenFase 1 (2 maanden): Eet zoveel mogelijk 'supervoedsel'
Het begin van het dieet is heel eenvoudig: vermijd alle voedingsmiddelen die staan opgesomd in de kolom 'Schrappen uit je menu' en gebruik de voorgesstelde vervangingsmiddelen. Eet daarnaast zoveel mogelijk ingrediente uit het lijstje met 'Supervoedsel'. zorg bij het samenstellen van je menu's voor zo veel mogelijk variatie.
Deze fase is bedoeld voor iedereen die last heeft van oedeem in de hand kunnen werken. Deze dieetfase breng ook het nodige 'materiaal' aan om je 'lekkende' haarvaatjes te versterken, en je hormonaal systeem in balans te brengen. Het is de meest strikte fase van het watervaldieet, niet zozeer voor wat het aantal calorieen betreft, maar wel omdat een aantal basisproducten wegvallen en vervangen worden door minder courante levensmiddelen. Je shopping en koken zullen in deze eerste fase dus wellicht wat meer aandacht en tijd vragen dan je gewend was, maar je moeite wordt beloond. Op één week tijd kan je immers flink wat kilo's verliezen.

Fase 2 (1 maand): Spoor allergieen op!
In deze fase test je jezelf op allergieen en intoleranties. In veel gevallen wordt vochtvasthouding veroorzaakt door hevige reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Als je die verschillende keren per dag eet, zal je nooit ontdekken dat één of meer ervan mogelijk je probleem veroorzaken.
Als je tijdens de eerste fase heel snel veel water verloren bent, staat het voor 90 procent vast dat je allergisch bent voor een van de opgesomde voedingsmiddelen. Doe het langzaam: trek er vier weken voor uit. Alleen zo kom je te weten of allergieen je vochtvasthouding veroorzaken.
Deze fase omspant 4 weken en geeft de mogelijkheid om je individuele overgevoeligheid voor bepaalde levensmiddelen uit te testen.

Fase 3
Nu je weet wat je oedeem veroorzaakt, hoef je alleen nog alle aanwijzingen stopt op te volgen voor een slank en oedeemvrij leven.

De basisprincipes

 1schrap deze voedingsmiddelen uit je menu:
- Koffie: bevordert het vasthouden van natrium door de nieren en stimuleert dehydratatie.
  Alternatieven: chicorei, koffie van gedroogde paardenbloemwortels, kruidenthee

- Suiker, honing, siroop: voedsel met toegevoegde suikers doet de insulinespiegel te snel stijgen en dat heeft een schadelijk effect op de nieren.
  Alternatieven: natuurlijke zoete bananen, rozijnen, dadels en johannesbrood.

- Zoute en sterk gezouten of gerookte voedingswaren: er bestaat een direct verband tussen de hoeveelheid zout die je gebruikt en de hoeveelheid water die je vasthoudt. Te vermijden zijn dus ham, spek, bouillonblokjes, gistextracten, gerookte vis, kaas, sojasaus, en ook taarten, quiches en kant-en-klaarmaaltijden, bakpoeder en frisdranken.
  Alternatieven: kalium, miso of tamarisaus

- Vet, en dan vooral verzadigde vetten: vet verstoort de werking van de nieren en veroorzaakt tekorten aan vitaminen en mineralen. Dierlijk vet bevat arachidezuur, dat kan leiden tot ontstekingen aan gewrichten en huid en vochtvasthouding kan veroorzaken. Te mijden zijn hamburgers, worsten, vleespasteitjes, chocolade, chips, gefrituurd voedsel, margarine, room, kaas, mayonaise, gebak enz.
  Alternatieven: olie (extra vierge olijfolie), ongeraffineerde zonnebloemolie of sojaolie, noten en zaden.

- Witte bloem: bevat geen vitaminen en mineralen meer.
  Alternatieven: bruinerijstbloem, bloem uit natuurvoedingswinkels.

- Alcohol: belemeert de werking van urinebevorderende hormonen en veroorzaakt dehydratatie.
  Alternatieven: vers sinaasappelsap met spuitwater, gekoelde kruidenthee, fruit- en groentesapjes.

- Kunstmatige voedseladditieven: smaak-, bewaar- en kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen zijn chemicalien die je lever maar moeilijk kan afbreken.
  Alternatieven: eetwaren zonder additieven, verkrijgbaar in natuurvoedingszaken.

- Tarwe, zuivelproducten, eieren en gist: kunnen voedselallergiene veroorzaken, wat dan weer kan leiden tot vochtvasthouding.
  Alternatieven: spelt, rijst, gerst, rogge en gierst kunnen tarwe vervangen; soja- of rijstmelk in plaats van koemelk.

- Rood vlees en niet-biologisch gekweekt wit vlees: rood vlees bevat arachidezuu, dat vochtvasthouding kan veroorzaken. Niet-biologisch kippen kuuen antibiotica bevatten.
  Alternatieven: vis, tofu en sojaproducten
 2Zorg dat je dagelijks minstens de aanbevolen 50 g hoogwaarige eiwitten opneemt, bijvoorbeeld uit sojaproducten, rijst in combinatie met bonen of peulvruchten, noten, gevogelte, vis en mager vlees.
 3Eet elke dag haver, boekweit of bruine rijst.
 4Eet elke dag 5 porties fruit en groenten, en in het bijzonder bosbessen, braambessen, sinaasappels, rode biet, radijsjes, selder, broccoli, bloemkool en spruitjes.
 5Drink elke dag een glas versgeperst sap van een van bovenvermelde groente- of fruitsoorten.
 6Drink geregeld een kopje klaverbloemthee. Klaver bevat veel coumarine, een voorloper van de flavoiden di het hart en de bloedvaten beschermen.
 7Neem veel lichaamsbeweging en zorg indien mogelijk op tijd en stond voor een professionele massagebeurt. Leg tijdens het rusten je benen schuin omhoog, door een kussen onder je kuiten te schuiven.
 8Neem elke dag een vitamin- en mineralensupplement.

Supervoeding
Wel eten of niet eten?

Supervoedsel

- Fruit: appels, avocado's, bananen, sinaasappels, citroenen, bosbessen, blauwe druiven, donkere kersen, limoenen
- Groenten: bonen, linzen, rode biet, broccoli, spruitjes, kolen, uien, tomaten, wortelen, bloemkool, selder, paprika, aardappelen, mierikswortel
- Vlees en vis: witte vis, wit vlees (biologisch)
- Vet en 'knabbels': olijfolie, noten, zaden
- Zuivelproducten: havermoutpap, sojamelk, tofu, sojayoghurt
- Bloem: sojabloem

Boosdoeners

Volgende categorieen van voedingsmiddelen zijn doorgaans verantwoordelijk voor allergieen:
- Tarwe: brood, bloem, koekjes, pasta, sauzen, puddings
- Zuivelproducten: melk, room, kaas, yoghurt, boter en alles wat op basis hiervan bereid is
- Gist: alcoholische dranken, bouillonblokjes, brood en pizza
- Eiergerechten: pasta met eieren, ijs, desserts, pannenkoeken, beslag

 

Spoor de allergieen op!

Week 1: tarwe
Eet de voedingsmiddelen uit de eerste fase, en voeg er vijf dagen lang dagelijks eierloze tarwepasta, tarwebloem of tarwecrackers aan toe. Stop ermee na deze vijf dagen. Als je vervelende reacties krijgt, zoals hoofdpijn, verstopte sinussen of extreme vermoeidheid, of als je gewicht flink toeneemt, moet je er eerder mee stoppen. In dit geval is het heel warschijnlijk dat je voergevoelig bent voor tarwe en dit product dus best niet meer eet. Ook als je geen reacties krgijt, stop dan na vijf dagen met tarwe eten en eet gedurende twe dagen enkel de fase 1-producten.

Week 2: zuivel
Volg dezelfde procedure als tijdens week één, maar vervang de tarweproducten door zuivel op basis van koemelk. Eet  dus het fase 1-voedsel, maar vul het aan met koemelk, kaas en yoghurt. Ervaar je onaangename reacties, doe dan hetzelfde als tijdens één.

Week 3: eieren
Test eieren op dezelfde manier als tarwe en zuivel.

Week 4: gist
Doe hetzelfde met gist. Koop een potje gist extract in de natuurvoedingswinkel en maak er met heet water een drankje van. Drink dit gedurende vijf dagen en wacht eventuele reacties af.