Op het vlak van voeding lopen de meningen uiteen. Het is dus niet altijd eenvoudig om tussen alle bestaande informatie zijn weg te vinden. En dan hebben we het nog niet over de bedrieglijke marketingtechnieken waarbij men ervan uitgaat dat gezondheid vandaag de kassa doet rinkelen. Het is moeilijk om wijs te raken uit de tegenstrijdigheden, bedrieglijke reclame, echte of valse geruchten en onduidelijke boodschappen. Nochtans is gezond en goed eten gemakkelijker dan men zou denken: het volstaat om de basis te herbekijken en gevarieerde, eenvoudige en gezonde dagelijkse gewoonten aan te nemen...

 Een terugbluk op de voedelspiramide:  De basis van alles

Fruit

Een van de eerste goede gewoonten die men moet aanleren, is kiezen voor een stuk fruit wanneer een hongerergevoel de kop opsteekt: een appel per dag houdt, zoals de beroemde engelse formule luidt, "the doctor away". Alle dagen fruit eten zorgt ervoor dat het afweersysteem maximaal gewapend is om aanvallen van buitenaf af te slaan. Op voorwaarde dat men niet om het even welk fruit kiest! We moeten kiezen voor vers seizoensfruit van bij ons, in plaats van fruit in blik, waar de voedingswaarde veel lager ligt. En wie niet kan weerstaan aan exotisch fruit wacht daar beter mee tot het einde van de winter, wanneer appelen, peren en andere winterspecialiteiten beginnen te vervelen. Dan is het moment gekomen om voor afwisseling te zorgen, waarbij men niet mag vergeten dat een lange reis de voedingskwaliteiten van exotisch fruit aanzienlijk aantast.

Het DieetGoed om te weten:

- Een glas industrieel sinaasappelsap bevat evenveel calorieen als een cola.
- De vitaminen in vruchtensap in brik zjin toegevoegde synthetische vitaminen. Anderzijds bevat geconcentreerd sap minder water.
- Vruchtenmoes is gekookt en heeft dus een deel vitaminen verloren.

Moet men op bepaalde momenten tijdens de dag fruit eten ?

 De meningen van de verschillende voedingsscholen verschillen hier. Maar het loont niet de moeite om het ingewikkeld te maken. Er is eigenlijk maar één rege: eet fruit als je er zin in hebt en geniet ervan!

... en groenten.

 Groenten zijn een essentielebron van koolhydraten, oligo-elementen, mineralen en talrijke vitaminen en het middag- en avondmaal moeten minstens voor de helft uit groenten bestaan!


Een goed idee:

- Voor een "fast lunch": kies, wanneer je weg bent, op de universiteit of op het werk, voor een sandwich met een dubbele portie groenten. Of gecombineerd met soep.
- Tijdens het avondmaal kunnen groenten worden opgediend bij het aperitief of als voorgerecht.
- Kies voor verse groenten. Kies voor diepgevroren groenten in plaats van voor groenten in blik.Hun voedingskwaliteiten blijven perfect bewaard en ze zijn over het algemeen voorgesneden, gewassen, geschild en dus zeer eenvoudig te verwerken.
- Net zoals bij fruit moet ook hier de voorkeur worden gegeven aan seizoensgroenten van bij ons.

Vijf stuks fruit en groenten per dag eten, wat betekent dat?

 De stelregel is een middag- en avondmaal dat voor minstens de helft uit groenten bestaat, met minstens de helft drie verschillende groenten. Men kan bijvoorbeeld ook wortelen, kerstomaten of bloemkool bij het aperitief geven. Wie daarnaast nog twee stukken seizoensfruit per dag eet (ongeveer het equivalent van een appel) heeft elke dag zijn vijf stuks.

Zetmeelproducten

Zetmeelproducten zijn rijk aan koolhydraten en bevatten ook voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een evenwichtige voeding: eiwitten (vooral peulvruchten), minerale zouten, vezels en vitaminen. We vinden ze bijvoorbeeld terug in granen (tarwe, mais, gerst, rogge, haver, ...), peulvruchten (bonen, soja, erwten, linzen), aardappelen en droge vruchten (amandelen, hazelnoten, pinda', kastanjes, ...)

Hoe kiest u ze ?

 Schuif wit brood, witte rijst en witte pasta aan de kant en kies voor hun volkoren tegenhangers. Producten op basis van geraffineerde granen zijn te rijk aan snelle suikers en bevatten te weinig vezels, vitaminen en mineralen. Kies voor procorn, basmatirijst en kook (volkorenpasta al dente zodat de vezels niet worden gebroken.

Een goed idee :

Kies voor peulvruchten en verwerk ze in de maaltijd in plaats van voor andere zetmeelproducten te kiezen. Bijvoorbeel: kies voor de combinatie groenten/linzen in plaats van linzen/rijst die meer suikers en minder vitaminen bevat. Peulvruchten leveren het lichaam niet alleen onmiskenbaar goede voedingsstoffen, ze zijn, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt beweerd, ook nog eens eenvoudig te bereiden en goedkoop. Dankzij het succes dat zij sinds enkele jaren kennen, zijn er ook veel recepten op basis van peulvruchten die een verrukking voor de smaakpapillen zijn!

Meer info:

Eiwitten

 Eiwitten zijn samengesteld uit aminozuren en vormen de basiselementen van elke levende cel; ze zijn ook de enige bron van stikstof, een onmisbaar chemisch element. Zij vervullen een belangrijke rol in het lichaam: ze helpen bij het vernieuwen van de huid, de nagels het haar en het spierweefsel en versterken het afweersysteem in zijn geheel. We vinden ze vooral terug in vlees (rood, charcuterie, gevolgte, wild), eieren, vis en zeevruchten.

Aan welke eiwitten moet je voorrang geven

- Wat vlees betreft, gaat de voorkeur uit naar mager vlees. Vermijd zoveel mogelijk varkens- en kalfsgehakt of worsten, kies voor gevolgelte (kip en kalkoen), wild, fazant of rundvlees (opgelet, enkel gefileerd).
- Er gaat niks boven vis! In tegenstelling tot vlees gaat de voorkeur uit naar vette vis (die bevat essentiele vetzuren: omega3, en zijn rijk aan vitamine A en D). En in tegenstelling tot groenten of fruit mag ook worden gekozen voor vis in conserven, die zijn kwaliteiten behoudt. We geven voorkeur aan kleine vissoorten, die zich in het begin van de voedselketen bevinden, zoals ansjovis, sardines (een echt "alicament"!), haring of zelfs makreel. Wanneer ze hun graten nog hebben leveren ze ook veel calcium.
Kooktip: stomen, marineren, papilloteren en steeds met olie (en niet met boter!) en nooit te hard gegrild, want anders verliest hij zijn voedingswaarde.
- Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten. Op voorwaarde dat ze goed worden uitgekozen en dat men het equivalent van één ei per dag consumeert. De criteria voor een kwaliteitsei: een gezond (op basis van gevarieerde granen, bijvoorbeeld lijnzaad) en gevarieerde voeding voor de kip die moet kunnen opgroeien in open lucht.
- Soja: deze voor de gezondheid onmiskenbare troef bevat natuurlijke hormonen, fytosterolen, maar ook omega3 en eiwitten. Soja komt in allerlei vormen in onze voeding voor: tofu, melk, yoghurt, ...

Zuivelproducten

In tegenstelling tot wat in sommige reclamespots wordt beweerd, volstaat één zuivelproduct per dag ruimschoots. Koploper in dit domein is yoghurt met Bifidus, dat uitstekend is voor de darmflora. Geef de voorkeur aan halfvolle melk. Wat kaas betreft kiezen we voor zachte kaassoorten, rijker aan water, of platte, magere kaas. Kaas moet met mate worden gegeten, in de traditie van 'een kaasstukje na het eten".

Boter een dodelijk wapen

Boter moet steeds met mondjesmaat worden gegeten en mag niet worden gebakken. Wanneer boter wordt verwarmd, wordt het uiterst schadelijk! We smelten dan weer letterlijk voor het klontje verse boter bij warme groenten.

Olie. Aan welke olie moet je de voorkeur geven ?

Om te bakken, kiezen we voor olijfolie. Die is neutraal en kan goed tegen de warmte. Voor koude gerechten gaat de voorkeur dan weer uit naar olie die rijk is aan omega3 (koolzaad-, hazelnoten-, sojaolie en mengelingen).
Tip: VErgeet olie in plastic flessen. Na verloop van tijd vermengt het plastic zich met de olie! Olie mag ook nooit worden gerookt; ze zou giftig kunnen worden. Het beste is een mengeling van vier olien - koolzaad-, tarwekiem-, lijnzaad- en olijfolie.

Dranken

Thee: hoewel zwarte thee positieve eigenschappen heeft, kiezen we toch voor groene thee, die sterke vochtafdrijvende antioxidanten bevat en bovendien een afslankende werking heeft en werkzaam is tegen cellulitis.
Koffie: bevat eveneens antioxidanten, maar kan stress veroorzaken en agressief zijn voor maag en darmen. Men beperkt zich het best tot twee koppen per dag.
Wijn: Twee glazen wijn per dag, vanwage de antioxidanten. Wanneer men meer dan twee glazen drinkt, keert dit zich tegen het lichaam.