Peter d'Adamo'Eat right for your type': dat is de slogan waarmee de Amerikaanse natuurarts Peter d'Adamo dieetland veroverde. Zijn basisstelling? Door je voedingswijze op je bloedgroep af te stemmen, vermijd je gezondheidsproblemen en verlies je gewicht.

Ieder mens is volkomen uniek: hij heeft zijn eigen genetische code of dna. Ook de bloedgroep is zo'n krachtige genetische vingerafdruk. Welke bloedgroep je hebt - O, A, B of AB - Hangt af van het 'chemisch herkenningsteken' op de rode bloedkleurstof. Dit teken noemen we het antigen. Daarnaast produceert elke bloedgroep ook specifieke antistoffen tegen de andere bloedgroepen, vandaar dat bloedgroepen ook nooit vermengd mogen worden.

Antistoffen paraat

De bloedgroep en de voeding hebben op twee manieren met elkaar te maken, Bloedgroepdieetzo stelt de Amerikaanse natuurarts Peter d'Adamo in zijn boek 'Eat Right for Your Type'.
De antistoffen in een specifieke bloedgroep,die tegen andere bloedgroepen gericht zijn, kunnen ook reageren op bestanddelen uit de voeding. Eenvoorbeeld: de antistoffen van iemand metbloedgroep A reageren fel op melk, omdat de aminosuikers van melk zo sterk lijken op het aminosuiker dat de bloedgroep B bepaalt. Deze reactie zorgt voor overdreven slijm in de sinussen, de maag en de darmen. Voor mensen met bloedgroep A is melk dus een te mijden product.
Omgekeerd kunnen stoffen in voedingsproducten een reactie veroorzaken met de antigenen die bij een bepaalde bloedgroep horen. Bijvoorbeeld: de lectines (een soort eiwitten) in granen en tarwe reageren met de antigenen van bloedgroep O en verstoren zo de stofwisseling. Daarom kunnen mensen met bloedgroep O tarwe en granen maar beter van hun menu schrappen.

Je bloedgroep bepaalt je menu

Wil je gezond worden en blijven? Vermijd dan de voedingsmiddelen die bij jouw bloedgroep een afweerreactie uitlokken en zet meer producten op het menu die jouw stofwisseling stimuleren, zo luidt de basisstelling van het bloedgroepdieet.
Om het allemaal wat eenvoudiger te maken, heeft d'Adamo per bloedgroep een lijstje opgesteld van voedingsmiddelen die 'heilzaam' zijn (ze werken als een soort medicijn), producten die 'te mijden' zijn (voor jouworganisme zijn ze vergif) en 'neutrale' producten.

Mager en gezond?

Peter d'Adamo stelt dus dat, net zoals er geen universeel voedingspatroon is waar ieder zich goed bij voelt - of het nu het mediterrane dieet is, vegetarisme, macrobiotiek of nog een andere strekking -, er ook geen afslankingsdieet is dat voor iedereen geschikt is. Mensen met bloedgroep O verdikken van tarwe, mais en de meeste koolsoorten. maar vermageren van rood clees, vis, boerenkool, spinazie en broccol. Voor AB-bloedgroepen gelden andere mechanismen.
Wat mag je dan vanhet bloedgroepdieet verwachten? D'Adamo is voorzichtig: dit is geen wonderdieet dat de kilo's er doet afvliegen. Gezond worden en blijven, daar gaat het in de eerste plaats om. Toch hebben ook mensen met overgewicht er alle belang bij om zijn voedingsleer op te volgen: door je voeding af te stemmen op je bloedgroep, verbetert immers je stofwisseling, stabiliseert je insulineproductie en komen je hormonen beter in balans. Het resultaat is, jawel, gewichtsverlies!

het bloedgroep dieet

Is het bloedgroepdieet iets voor jou?

Het is geschikt voor iedereen die gelooft in de wetenschappelijke theorie achter het dieet. Volg gewoon de aanwijzingen voor jouw bloedgroep en stuur eventueel bij in functie van je eigen noden. Vraag raad aan je arts indien je medicatie neemt of zwanger bent.

Richtlijnen voor elke bloedgroep

Richtlijnen voor elke bloedgroep

- Eet geen varkensvlees.
- Eet weinig vet: vet leidt

Dieetpartner
Pro bloedgroepdieet

Pro bloedgroepdieet

- Vrij gevarieerd en makkelijk toe te passen. Je hebt behoorlijk wat ruimte bij het kiezen van de ingredienten en de hoeveelheden zijn niet beperkt.
- Adepten van het bloedgroepdieet bevestigen dat ze meer energie hebben, er beter uitzien en zich lekkerder in hun vel voelen. Dat is dan ook de grootste sterkte van het dieet: dat het je leert constructief en bewust om te gaan met je gezondheid.

Contra bloedgroepdieet

Contra bloedgroepdieet

- De theorie van het bloedgroepdieet is niets meer dan dat: een theorie. Op geen enkele manier is bewezen dat je bloedgroep en je eetpatroon gelinkt zijn. Wetenschappers hebben dan ook meer dan eens brandhout gemaakt van de ideeen van Peter d'Adamo, die alleen maar een opleiding tot natuurarts op zijn palmares heeft staan en niet wetenschappelijk gevormd is.
- Alleen wie bloedgroep AB heeft, kan volgens dit dieet tarwe goed verdragen. Dat kan problemen geven voor onze dagdagelijkse keuken, die sterk steunt op tarwe- en andere graanproducten. Zo is het niet erg duidelijk uit welke koolhydratenbronnen de bezitters van bloedgroep O hun energie moeten halen.
- De ideeen van het bloedgroepdieet grijpen terug naar de eetpatronen van onze verste voorvaderen. Maar de mensen in de oertijd hadden een levensverwachting van amper 30 jaar, wat een vergelijking met onze manier van leven wel erg moeilijk maakt. Intussen is ook geweten dat de eerste mensen wel af en toe vlees aten, als de jacht succesvol was geweest, maar dat ze voor de dagelijkse voeding terugvielen op wat de vrouwen konden verzamelen aan eetbare bessen, zaden en wortelen. Het verhaal van de oermens/jager die voornamelijk vlees at, is dus enigszins achterhaald.

 
Volgens Peter d'Adamo zijn de verschillende bloedgroepen ontstaan door de migratie van de mens op de aarde.

wist je datOp zijn tocht vanuit Afrika over de wereld op zoek naar nieuwe gebieden, moest de mens zich steeds weer aanpassen. Een ander klimaat, nieuwe voedingsmiddelen: het waren allemaal evenveel uitdagingen voor het biologische systeem van de oermens. Maar ook door de veranderende leefgewoonten, van jager tot landbouwer bijvoorbeeld, moest het menselijk lichaam zich aanpassen.
Zo zou bloedgroep O van de jager-verzamelaar de oudste bloedgroep zijn en goed reageren ophet eten van vlees. De bloedgroep heeft zich dan ook verspreid vanuit Afrika naar Europa en Azie. De CroMagnonmens die tussen 70.000 en 40.000 voor onze tijdrekening leefde, had een O-bloedgroep. Bloedgroep A van de landbouwer-planteneter, zou van recentere datum zijn en zich vanuit het agrarische Midden-Oosten verspreid hebben naar Noord-Afrika en Europa.
Bloedgroep B van de nomade verspreidde zich vanuit de Himalaya naar Azie en naar Centraal-Europa. Bloedgroepen A en B zijn meer gediend met vegetarisch dieet.
Bloedgroep AB is de meest recente bloedgroep: de mensen met deze bloedgroep zijn dan ook tegen heel wat moderne voedingsmiddelen bestand.

" Het bloedgroepdieet is de ideale methode om af te vallen: geen jojo-effect, gaan calorieen tellen, maar een gezonde en verantwoorde manier om op je natuurlijke gewicht te komen en te blijven " - Dr Carl Hoffman

Bloedgroep A

Bloedgroep A

1. A-antigen
2. Anti-B-antilichaam

Eet zoveel mogelijk vegetarisch: een klein stukje kip of kalkoen af en toe kan wel. Gebruik veel koolhydraten. Vermijd zuivel: vervang melk door sojaproducten en heel af en toe een tukje geiten of schapenkaas. Schaal- en schelpdieren zijn absoluut uit den boze.

bloedgroep B

Bloedgroep B

1. A-antigen
2. B-antigen

Een gevarieerde voeding is het meest geschikt: vlees, vis (behalve schaal- en schelpdieren), groenten (behalve tomaten) en granen (maar weinig tarwe). Deze bloedgroep is de enige die zuivelproducten goed verdraagt.

Bloedgroep AB

Bloedgroep AB

1. B-antigen
2. Anti-A-antilichaam

Combineert de kenmerken van A en B. Van alle bloedgroepen kan AB de meeste voedingsmiddelen verdragen. Schaal- en schelpdieren zijn niet geschikt.

Bloedgroep O

Bloedgroep O

1. Anti-A-antilichaam
2. Anti-B-antilichaam

Eet veel eiwitten (vlees, behalve varkensvlees en vis), en weinig koolhydraten (aardappelen, deegwaren, rijst, brood, granen). Vermijd zuivel, tarwe en andere graansoorten.